De que parlem quan parlem d’emocions?

EmocionsL’estrès, les presses, els mitjans de comunicació, una societat cada cop més hedonista, el ritme trepidant de la nostra vida quotidiana… Tot això ens distreu, ens desconnecta de nosaltres i no parem atenció a aquesta part tan essencial i ancestral: les nostres emocions.

Si inhibim o reprimim de forma continuada i mantinguda en el temps una emoció, comencem a emmagatzemar-la i això pot ser molt perjudicial per a la nostra salut física, mental i emocional.

I de què parlem quan parlem d’emocions?

Les emocions són uns mecanismes adaptatius de supervivència amb els que ens ha dotat l’evolució i gràcies a les quals els primers éssers humans van poder reaccionar per adaptar-se a les exigències d’un entorn canviant, i van poder desenvolupar la capacitat d’identificar els perills i evitar-los. Cada emoció reacciona automàticament i predisposa a un tipus diferent de resposta, en funció de l’estímul que la provoqui.

En general, les emocions:

  • Ens informen i preparen per a l’acció.
  • Serveixen per avaluar si les coses ens van bé.
  • Ens ajuden a decidir com a actuar enfront dels senyals que estem percebent.
  • Serveixen de senyals als altres.
  • Ens mostren els limits entre nosaltres i els altres.
  • La seva expressió influeix en l’entorn i produeix canvis.

Existeixen quatre emocions que podríem dir bàsiques: la tristesa, la por, l’enfado i l’alegria, i cadascuna d’elles té la seva funció, les seves característiques i manifestacions pròpies, que explicarem en futures entrades, encara que direm que a grans trets una emoció implica tres nivells:

  • Canvi fisiològic de l’organisme (canvi de repiració, pols, llàgrimes).
  • Expressió de l’emoció (to muscular, postura corporal, expressió facial).
  • Nivell de sensació personal (el que sento intimament i que puc transmetre a través del llenguatge).

Aquestes emocions no sempre apareixen en estat pur, sinó que poden ser mixtes, per exemple la ràbia pot estar tenyida de tristesa; o la tristesa aparèixer amb la por…

I que passa si no fem una gestió saludable de les nostres emocions?

Si inhibim o reprimim de forma continuada i mantinguda en el temps una emoció, comencem a emmagatzemar-la i això pot ser molt perjudicial per a la nostra salut física, mental i emocional. La contenció d’aquesta energia origina un bloqueig que es pot manifestar a escala somàtica amb:

Realitzar un bon aprenentatge emocional que ens ensenyi a sentir, reconèixer i expressar les nostres emocions de forma congruent i saludable és el primer pas per prevenir futurs malestars o conflictes així com per resoldre problemàtiques actuals que no ens permeten viure de forma satisfactòria.

Bookmark the permalink.