Necessito iniciar un procés terapèutic?

Procés terapèuticNecessito iniciar un procés terapèutic? Aquesta és la primera pregunta que t’hauries de fer quan experimentes algun estat anímic o situació vital que et provoca malestar i que vols resoldre.El segon que has de preguntar-te és: Puc jo individualment enfrontar-me a això? Necessito ajuda professional? M’han de donar un cop de mà? Necessito orientació? Saber què necessito ajuda és el primer pas per posar solució una situació personal que em desborda o supera. Per això és molt important fer el pas de reconèixer que alguna cosa no va bé i que hem de posar damunt de la taula totes les mesures al nostre abast per resoldre-ho.

Cada dia és més comú que les persones decideixin iniciar un procés terapèutic per resoldre algun problema, dificultat, malestar o conflicte. Per descomptat que moltes vegades es pot fer sense necessitat d’ajuda professional, i de vegades les nostres solucions són adequades i efectives.

Cal tenir en compte que recórrer a un procés terapèutic no és senyal de feblesa, incapacitat o bogeria, sinó que es tracta de buscar una intervenció professional quan hi ha símptomes de què quelcom en el nostre interior no va bé.

Tanmateix, també hi ha altres ocasions en què això es fa difícil o no és possible de forma individual, i recórrer a un acompanyament professional és molt recomanable, fins i tot indispensable. Hi ha moments en què només és necessària una petita orientació, per reenquadrar-nos, saber quin camí agafar, o com actuar en determina situació de la nostra vida. Però també, existeixen moments en què necessitem una mica més que un simple acompanyament; necessitem una intervenció més profunda.

Cal tenir en compte que recórrer a un procés terapèutic no és senyal de feblesa, incapacitat o bogeria, sinó que es tracta de buscar una intervenció professional quan hi ha símptomes de què quelcom en el nostre interior no va bé. Normalment acudim a un metge quan ens sentim malament, i no ho considerem senyal de feblesa o incapacitat, sinó d’un acte de cura d’un mateix. La ment humana, les emocions i els processos interns són molt complexos i és normal que en moltes ocasions no puguem resoldre’ls sols/es i requerim buscar una ajuda terapèutica.

Però com saber quan és moment de demanar ajuda?

Alguns casos més concrets que poden ser propicis per a demanar una ajuda terapèutica són:

 • Si tens algun problema emocional evident, estat depressiu, falta de motivació, tristesa, enutjos impulsius, etc. O símptomes d’ansietat, angoixa, al grau que et dificulten dur a terme la teva vida de la forma habitual.
 • Si et trobes submergit/da en moments en els quals et sents envaït/da per un profund malestar, o bé desbordat/da per situacions que et provoquen estats anímics que no saps massa bé com gestionar.
 • Si et preocupes constantment i no aconsegueixes evitar-ho.
 • Si tens un malestar permanent i no saps identificar que et pot estar passant
 • Si et sents perdut/da o bloquejat/da i sense ànims ni recursos per tirar endavant
 • Si tens dificultats per relacionar-te, amb la teva, família, parella, entorn social, laboral…
 • Si has patit alguna pèrdua o estàs passant per un procés de dol que no saps com gestionar
 • Si et sents emocionalment dependent o repeteixes patrons relacionals  conflictius o tòxics, en la parella, família, entorn social…
 • Si et trobes enmig d’un canvi vital que et desborda, submergit en una crisi personal o tens dificultats per trobar quin és el teu camí.
 • Si pateixes qualsevol forma, d’assetjament o maltractament, laboral, parella…
  Si tens dubtes o dificultats a l’hora de prendre decisions
 • Si has intentat resoldre el malestar pel teu compte, sense aconseguir resultats efectius o duradors, i a més, potser persisteix o empitjora.
 • Si en més d’una ocasió algun familiar o conegut t’ha “suggerit” que potser hauries de fer teràpia o buscar una “ajuda”,  ja que hi ha vegades que el mirall que ens pot donar l’altre de nosaltres mateixos pot ser molt important.

Recorda: pots escollir fer alguna cosa que t’ajudi a sumar en qualitat de vida o seguir com estàs. No pots canviar el passat, però sí que pots començar a construir un futur diferent, molt més satisfactori.

 

Bookmark the permalink.