La baixa autoestima, com podem identificar-la?

com identificar baixa autoestimaL’autoestima és un conjunt de creences, percepcions, pensaments, avaluacions, sentiments i tendències de comportament dirigides cap a nosaltres mateixos, cap a la nostra manera de ser, i cap als trets de la nostre persona. En resum: és la percepció evaluativa de nosaltres mateixos.

Els components de l’autoestima són:

L’autoconcepte, l’autorespecte, l’autoconeixement, l’autoavaluació, l’autoacceptació.

Un dels problemes més freqüents en consulta és la baixa autoestima, la qual comporta la manca parcial o total d’algun d’aquests components, i això és un factor que pot limitar profundament la nostra vida.

En moltes ocasions, és difícil identificar quan es pateix d’una autoestima baixa, perquè pot manifestar-se amb uns símptomes més evidents que són la causa per la qual generalment es decideix demanar ajuda professional, com poden ser ansietat, estat depressiu, tristesa, cansament, malhumor, dificultat per relacionar-se, malestar emocional inespecífic, “no sé què em passa però no em sento bé”…

Quins altres factors poden avisar d’una autoestima baixa?

A part dels símptomes que hem especificat, hi ha conductes, comportaments i misatges que ens poden advertir que l’autoestima no està al millor moment com:

Podries arribar a sorprendre’t molt de les teves capacitats, els teus recursos i el teu potencial si poses fil a l’agulla i fas alguna cosa per començar a estimar-te.

  1. Inseguretat

La persona necessita l’aprovació de tercers amb molta freqüència per fer gairebé tot el que impliqui una presa de decisions, ja que es converteix en una tasca molt feixuga, ja que hi ha la creença de què es decideixi el que sigui, serà l’opció incorrecta així que és millor deixar-se portar pel que decideixin els altres, encara que sigui sobre la mateixa vida.

La inseguretat personal també porta ser excessivament complaent, i amb dificultats per posar límits i dir que “no”, ja que la falsa creença existent és que fent favors i ajudant als altres es convertirà en una persona acceptada i valorada socialment.

  1. Autocrítica negativa

Les persones amb autoestima baixa sempre estan buscant-se algun defecte o error per qüestionar el seu comportament. Solen ser negatives, molt dures en la crítica personal. Es critiquen per la seva forma de ser, actuar o pensar i no perdonen els seus errors i poden lamentar-se molt temps per alguna cosa que va ocórrer anys enrere.

La baixa autoestima també fa que les persones siguin hipersensibles, se sentin decebudes, culpin a altres persones dels seus problemes i es comparin amb els altres.

  1. Autoexigència desmesurada

A causa de l’autocrítica, quan una persona té l’autoestima baixa és comuna que intenti defensar-se o trobar consol en la cerca de la perfecció. Gairebé mai està contenta amb el que es fa i creu que podria estar millorant constantment.

  1. Tristesa

L’estat d’ànim sol variar entre tristesa i malenconia. La tristesa la desperta la falta d’amor propi, el no sentir-se mereixedora de les coses bones de la vida, el fet de sentir-se sola, no volguda i no valorada pels qui l’envolten. La malenconia sol aparèixer per records d’una època que consideren era millor que l’actual.

  1. Manca d’autovaloració

És la creença de no ser apte ni suficientment capaç per portar qualsevol tasca a terme, desmotivant-se amb molta facilitat i no acabant el que es comença. En general aquest senyal es pot determinar per la incapacitat de la persona per arriscar-se a assumir nous reptes i no esforçar-se per aconseguir el que es vol, ja que per endavant hi ha la creença que no s’aconseguirà, preferint mantenir-se al marge de fets que necessiten la seva autoconfiança i truncant que aquesta es desenvolupi.

Habitualment, com que la visió és que la resta de les persones són superiors, la dinàmica encoberta és atribuir els assoliments a causes externes, ja que és molt difícil tenir-ne consciència, i a causes internes els fracassos.

  1. Por

La por pot ser saludable de forma adaptativa, és a dir quan impulsa a actuar o a paralitzar-se per tal de sobreviure. Però quan paralitza de forma repetitiva, sense una causa massa evident, es pot convertir en un problema.

Les persones amb baixa autoestima solen ser víctimes de la por, ja que experimenten entre altres coses, por a fracassar, a equivocar-se, a viure, a mostrar-se tal qual són, a no agradar, a ser jutjades, rebutjades o desaprovades per la resta.

  1. Desconfiança

L’autoestima baixa provoca que a la persona l’importi massa el que diuen d’ella, al punt que pot creure de forma quasi paranoica que tot el temps els altres n’estan parlant malament, acabant fins i tot desconfiant, sentint-se ofesa o enganyada.

  1. En la relació de parella

La persona amb baixa autoestima té por a ser abandonada, ja que no es mereix ser estimada, se sent poc atractiva i qualsevol persona pot ser millor companyia que ella. És per això que es poden despertar sentiments de gelosia i dependència. D’igual manera, també pot passar que la persona no renunciï a estar amb algú que li fa mal, o estableixi relacions tòxiques amb les parelles, per por de no trobar a algú més, a quedar-se sola per sempre o, en els casos més greus, per no sentir que mereix quelcom millor.

Si t’has sentit així en diverses ocasions, possiblement respon a una baixa autoestima. És en aquest punt que si no saps que fer per resoldre-ho, seria convenient buscar ajuda professional per descobrir que pot haver-hi darrere aquest problema, quines creences limitants poden estar boicotejant el teu desenvolupament o quin pot ser el motiu que et fa sentir així.

La bona notícia de tot plegat es que això te solució. Intenta posar-li.  El sol fet de fer el primer pas per començar a valorar-te i a creure en tu, ja et fara sentir millor.

Podries arribar a sorprendre’t molt de les teves capacitats, els teus recursos i el teu potencial si poses fil a l’agulla i fas alguna cosa per començar a estimar-te.

No et perdis la promocio d’inici de temporada

Bookmark the permalink.