Anar
Mans agafant una gran corda

Jo tinc la culpa! (o el sentiment de culpa heretat)


QUAN ES PRODUEIX

El sentiment de culpa apareix com a conseqüència d'alguna acció que hem o no hem fet i que provoca una sensació de malestar, de vegades molt intens i profund. Podem dir que la culpa és una emoció que hem aprés dins de l'entorn familiar i social. Començem a experimentar culpa quan entrem en contradicció amb el nostre sistema de valors.

El nostre sistema de valors, ens ve donat principalment per la nostra família d'origen. Quan la nostra actuació no s'adeqüa a aquests valors,  en la majoria dels casos es quan apareix la culpa

La culpa no sempre és negativa, ja que podem parlar de culpa sana quan aquesta está associada al dany que se li pot fer a altres persones com a resultat del mal ús de la llibertat. Aquesta culpa ens permet aprendre i conseqüentment créixer.

L'altra culpa, en la qual ens centrarem en aquest escrit, és la culpa neuròtica, la qual no respon a cap causa concreta ni a cap causa reconeixible en primera instància, i sorgeix quan ens culpem nosaltres mateixos per gairebé tot i de forma pràcticament irracional. És el resultat de la resposta de la nostra consciència a un sistema rígid de valors, on per exemple, el deure, la rigidesa, la perfecció, l'exigència, les lleis morals, etc. són heretades, principalment del sistema familiar, i poden venir d'antic. Tot el que hem anat empassant a l'edad infantil sense qüestionar-nos, totes les regles i mandats, de la nostra família d'origen, implícits o explícits,  tot el que hem donat per bo sense posar-ho en dubte, el que ens hem empassat sense mastegar, sense plantejar-nos si per a nosaltres és bo, o si ens resulta saludable, ho hem anat incorporant a la nostra forma de relacionar-nos amb el món.

Tot aixó el el que provoca l'efecte indigestió, i la llarga té les seves conseqüències, ja que sense saber com, o de forma totalment inconscient, apareix el el símptoma, que es el resultat del xoc entre les polaritats, entre el que he de fer i el que realment vull fer, la lluita entre el que està bé i el que aquesta malament, el desencontre, la disjuntiva entre el ser lleials als nostres o trair-los,  ja que el no admetre conscientment que pot haver un terme mig pot ser un inici de dolorosos conflictes personals.

COM ES MANIFESTA

Identifiques algún d'aquest simptomes?

Nivell racional: que et dius?
- Autoacusacions: "Jo en tinc la culpa"
- Autojudici: "Soc mala persona"
- Autoretrets: "Es que no aprendré mai"
- Desvalorització: "Sempre ho faig tot malament"
- Autocàstig: "Em mereixo tot el que m'esta passant"
- Submissió: "Jo faig el que tu em diguis"
- Paranoies: "Tothom em mira malament, dec ser culpable..."
Nivell fisic
- Molèsties estomacals
- Mals d'esquena
- Opressió al pit
- Taquicardia
- Dificiltad per respirar
Nivell emocional
- Vergonya
- Neguit, nerviosisme
- Ansietat
- Enuig
- Ressentiment
- Por a l'abandonament i al rebuig
- Tristor

CONSEQÜÈNCIES

- La culpa, sense una raó objectiva que la justifiqui, crea un sentiment d'inferioritat, inhabilitant i desaturoritzant a la persona a l'hora de mantenir qualsevol tipus de criteri.
- Sentir-se culpable limita fins a extrems que en ocasions, poden llindar la patologia
- Qui arrossega un sentiment de culpa, pot aparèixer com a culpable de cara els altres encara que no ho sigui, ja que es creu la seva culpa, la qual cosa pot alimentar un cercle viciós
- L'absència d'una correcta autovaloració, pot arribar a fer sentir la persona mereixedora del que li està passant
- La mentalitat culposa produeix un sentiment d'indignitat molt profond que minva l'autoestima
- No permet aprendre dels errors

-
Fa que la persona culpable es relacioni amb els altres a través de la culpa i manipuli l'ambient tal com ella se sent manipulada.
- Provoca que la persona es disculpi contínuament amb excuses al connectar amb la por


QUE PODEM FER?

- Identificar els mandats familiars per anar diferenciant el que vull per a mi i el que no
- Reconèixer els sentiments de culpa. Analitzar en quines situacions sobrevenen
- Aprendre a diferenciar-me de l'altre: lo meu  és meu, lo teu és teu i no té perquè servir-me.
- Expressar els sentiments de culpa. Buscar ajuda, si cal, amb professionals del tema,  pot ajudar a alleujar aquest sentiment