Anar
Mans agafant fang

Necessito iniciar un proces terap?utic?

Aquesta és la primera pregunta que has de fer-te quan experimentes algún estat anímic que et provoca malestar i que vols resoldre.  El segón que has de preguntar-te és: Puc jo individualement enfrontar-me a això? Necessito ajuda professional? M'han de donar un cop de mà? Necessito orientació? Saber què necessito ajuda és el primer pas per posar sol·lució una situació personal que ens desborda o ens supera. Per això és molt important donar el pas de reconèixer que alguna cosa no va bé i que hem de posar damunt de la taula totes les mesures al nostre abast per resoldre-ho.

Cada dia és més comú que les persones decideixin iniciar un procés terapèutic per resoldre algún problema, dificultat, malestar o conflicte. Per descomptat que moltes vegades es pot fer sense necessitat d’ajuda professional, i en ocasions les nostres solucions són adequades i efectives.

No obstant, també hi ha altres ocasions en què això es fa difícil o no es possible de forma individual, i recòrrer a un acompanyament professional és molt recomanable, fins i tot indispensable. Hi ha moments en què només és necessària una petita orientació, per renquadrar-nos, saber quin camí agafar, o com actuar en determina situació de la nostra vida. Però també, existeixen moments en què necessitem una mica més que un simple acompanyament; necessitem una intervenció més profunda.

Cal tenir en compte que recòrrer a un procés terapèutic no és senyal de feblesa o incapacitat, sinó que es tracta de buscar una intervenció professional quan hi ha símptomes de que quelcom en el nostre interior no va bé. Normalment acudim a un metge quan ens sentim malament, i no ho considerem senyal de feblesa o incapacitat, sinó d’un acte de cura d’un mateix. La ment humana, les emocions i els processos interns són molt complexos i és normal que en moltes ocasions no puguem resoldre'ls sols/es i requerim buscar una ajuda terapèutica.

Però com saber quan és moment de demanar ajuda ?

Alguns casos més concrets que poden ser propicis per a demanar una ajuda terapèutica són:

Si tens algún problema emocional evident, com ansietat, angoixa, estat depressiu, falta de motivació, tristesa, enutjos impulsius, etc. al grau que et dificulta dur a terme la teva vida de la forma habitual.
Si et trobes submergit/da en moments en els que et sents envaït/da per un profund malestar, o bé desbordat/da per situacions que et provoquen estats anímics que no saps massa be com gestionar.
Si et preocupes constantment i no aconsegueixes evitar-ho.
Si tens un malestar permanent i no saps identificar que et pot estar passant
Si et sents perdut/da o bloquejat/da i sense ànims ni recursos per tirar endavant
Si tens dificultats per relacionar-te, amb la teva, familia, parella, entorn social, laboral…
Si has patit alguna pèrdua o estàs passant per un procés de dol que no saps com gestionar
Si et sents emocionalment dependent o repeteixes patrons relacionals  conflictius o tòxics, en la parella, familia, entorn social…
Si et trobes enmig d’un canvi vital que et desborda, submergit en una crisis personal o tens dificultats per trobar quin es el teu camí.
Si pateixes qualsevol forma, d’assetjament o maltractament, laboral, parella…
Si tens dubtes o dificultats a l’hora de prendre decisions
Si has intentat resoldre el malestar pel teu compte, sense aconseguir resultats efectius o duradors, i a més, potser persisteix o empitjora.
Si en més d'una ocasió algun familiar o conegut t'ha “suggerit” que potser hauries de fer teràpia o buscar una “ajuda”,  ja que hi ha vegades que el mirall que ens pot donar l'altre de nosaltres mateixos pot ser molt important.

Recorda: pots escollir fer alguna cosa que t’ajudi a sumar en qualitat de vida o seguir com estàs. No pots canviar el passat, però si que pots començar a construir un futur diferent, molt més satisfactori.